Biserica Armenească din Roman 1609

"Biserica Armenească din Roman 
Construită în 1609, uimeşte prin monumentalitatea şi eleganţa sa.
Ea are un plan cruciform, cu absidele laterale dreptunghiulare şi absida altarului semicirculară, soclu masiv de piatră cioplită şi suprafaţa exterioară prevăzută cu asize pe orizontal. Rozetele de piatră care împodobesc absidele laterale, ancadramentele celor 19 ferestre şi cornişa profilată cu denticuli alungiţi conferă construcţiei o notă sporită de frumuseţe, iar cele două turle (de pe naos şi pridvor) cu frizele lor sculptate în piatră asigură eleganţă şi zvelteţe întregului edificiu.
Interiorul este de asemenea decorat cu profile şi sculpturi în piatră ce trimit la arta orientală prin motivele lor de inspiraţie armeană, persană sau arabă, iar senzaţia de monumentalitate este întărită de amplitudinea bolţilor, sprijinite pe aceleaşi arce piezişe ce caracterizează bisericile moldoveneşti.
Pictura iconostasului şi a icoanelor de pe pereţii naosului şi pronaosului reflectă influenţa artei armene şi a fost realizată - foarte probabil - cu prilejul lucrărilor din 1863-1868, odată cu Pantocratorul şi Cei patru Evanghelişti care se află la baza turlei principale."



3 comentarii:

  1. stii ce ar fi fost frumos.....toate aceste poze mununate sa le fi comparat cu poze tot cu aceleasi obiective dar din anii 1900 in coace cum arata atunci si cum arata acum...si atunci aparea frumos titlu ''Romanul vazut cu alti ochi''...parerea mea;) am strans cateva poze de prin roman vechi....daca te poate ajuta la ceva

    RăspundețiȘtergere
  2. daca te pot ajuta acele poze la ceva dami add YM sau Email: ardeleanoctavian18@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Salutare, scuze ca raspund cu intarziere, am fost plecat 4 zile undeva la munte. Da, felicitari pentru ceea ce ai reusit tu sa faci, dar eu postez si public pe blog doar fotografii facute de mine, daca vrei tu sa faci aceasta comparatie nu te impiedica nimeni. Ma poti contacta pe YM: payn_3 si vorbim acolo, dar totul conform legilor in vigoare si deasemenea
    vreau sa mi se respecte munca. Multumesc

    RăspundețiȘtergere